مقالات

روتر چیست و کار روتر در شبکه چگونه است؟

روتر چیست

شاید باور این حقیقت که در خانه اغلب افراد، روترها پیدا می­شوند، سخت باشد اما این حقیقتی انکار نشدنی است. با این که نام روترها معمولاً کمتر در میان عموم شناخته شده­اند، تکنولوژی­ بسیار کاربردی هستند و جزو برترین فناوری­های مورد استفاده توسط مردم به صورت روزانه به شمار می­روند. در حقیقت با وجود روترها دیگر کمتر کسی وجود دارد که از اینترنت استفاده نکند.

این دستگاه­ها نقش بزرگی در سهولت انتقال پیام­ها، فایل­ها و… از طریق اینترنت برای مردم سراسر جهان دارند. آیا تا به حال این سوال برایتان پیش آمده است که چگونه می­توان از طریق دستگاه روتر به شبکه متصل شد و شیوه کار روتر چگونه است؟ اگر این سوال ذهن شما را نیز درگیر کرده است، پس توصیه می­کنیم که تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.

 

روتر چیست؟

در مسیر توسعه شبکه زیر ساختی اینترنت سراسر جهان، مشکلات متعددی گریبان گیر مهندسان این عرصه بود اما زمانی که روترها پا به عرصه علم و فناوری گذاشتند، مشکلات عمده­ای را حل کردند. یکی از بزرگ­ترین مشکلات، ایجاد یک ارتباط ایمن میان شبکه­های محلی بود که راه حل مناسبی برای رفع این مشکل موجود نبود. اما این فناوری دقیقاً چیست؟

روترها در حقیقت نرم­افزار یا سخت­افزارهایی هستند که وظیفه انتقال اطلاعات را در مسیر یا مسیرهایی معین به عهده دارند. این مسیرها معمولاً به شبکه­هایی متعدد ختم می­شوند. مسیریابی روترها پس از پردازش آی پی­ها انجام می­گیرد. به طور کلی این روترها یا داخل مودم­ها تعبیه می­شوند یا از طریق یک کابل، مودم را به صورت مستقیم به خود متصل می­کنند. در هر دو صورت روتر می­تواند وظیفه اصلی خود را یعنی انتقال دیتا را به صورت کاملاً انجام دهد.

 

نقش روتر

نقش روتر

نقشی که روتر بر عهده دارد، به طور کلی سه مورد است. اولین نقشی که روتر دارد، اتصال دهی دو شبکه مجزا به بکدیگر هست که موجب اتصال به شبکه اینترنت می­شود. دومین نقشی که دارد، جنبه افزایش بازدهی و کارایی اتصال صورت گرفته است. یعنی زمانی که به شبکه از طریق روتر متصل می­شوید، با استفاده از راهکارهایی، از ارسال پکت­های برودکست شبکه که موجب کاهش سرعت و کارایی شبکه می­شوند و در اتصال مناسب اختلال ایجاد می­کنند، جلوگیری می­کند.

آخرین نقشی که روتر بر عهده دارد و انقلابی عظیم در صنعت تکنولوژی نیز به شمار می­رود، انتقال داده­ها به شبکه­های متعدد به صورت کاملاً ایمن هست. در حقیقت روتر با اتصال دهی یک شبکه به شبکه­ای دیگر، زمینه را برای ارسال اطلاعات به آن­ها فراهم می­کند؛ به این ترتیب این اطلاعات که شامل محتویات مختلفی هستند، از طریق مسیرها و شبکه­های مختلفی عبور می­کنند و در نهایت به مقصد مورد نظر می­رسند.

سایر نقش­های روتر به شرح زیر است:

  • می‌توان هارد خود را به روتر وصل نمود و فیلم‌های داخل هارد را به راحتی در تلویزیون از طریق وای­فای پخش و تماشا کرد.
  • بعضی از روتر‌ها دارای USB هستند که می‌توان از دستگاه‌های ذخیره‌سازی خارجی برای اشتراک‌گذاری داده‌ها استفاده کرد.
  • در شرکت‌ها و ساختمان‌هایی که همزمان صدها کامپیوتر به شبکه متصل هستند، روتر‌ها می‌توانند کمک بسیار خوبی برای تعیین کردن سطح دسترسی هر کدام از سیستم‌ها، حجم اینترنت مصرفی توسط هر نفر، محدودیت‌های امنیتی و … باشند.
  • روترها قابلیت اتصال تجهیزات سخت افزاری به شبکه‌ها را از راه دور دارند.
  • یکی از دیگر کاربردهای روتر راه‌اندازی عملیات شبکه NoC است. این قسمت مدیریت مانیتورینگ رویدادها در شرایط خاص شبکه را بر عهده دارد.
  • یکی از روش‌های روتر برای اشتراک‌گذاری ابزار‌های نرم افزار با مدیر، استفاده از معماری WAN است.

 

استفاده از روتر

همان طور که خواندید، اولین نقش روترها، اتصال چندین شبکه مجزا به یکدیگر است. یکی از رایج­ترین مثال­های استفاده از روتر، برای دسترسی به شبکه اینترنت هست. برای اینکه اتصال خود به شبکه امکان­پذیر شود، باید از روتر، مودم و چند کابل استفاده کنیم. در قدم اول، اتصال بین مودم و روتر باید برقرار شود و بعد از آن می­توان از طریق کابل، دستگاه را به صورت مستقیم به روتر متصل کرد.

اگر قصد دارید اتصال تعداد بیشتری از سیستم­ها را به شبکه امکان­پذیر کنید، می­توانید سوئیچ را به روتر متصل کنید و سایر سیستم­ها را از طریق این سوئیچ به روتر مرتبط سازید.

 

استفاده از روتر

 

سیستم عامل روتر چیست؟

سیستم عامل روترها، که از طریق آن­ها می­توان کنترل روترها یا سوئیچ­ها را در دست گرفت، به نام IOS شهرت دارند. IOS مخفف Internetwork Operation System است. این سیستم عامل همانند سیستم عامل­های کامپیوترها و دستگاه­های هوشمند امروزی، برای عملکرد روتر بسیار ضروری هستند. استفاده از این سیستم عامل در سخت­افزار است که دستگاه را قادر به انجام وظایفش می­کند؛ در نتیجه عدم استفاده از آن، عملاً دستگاه را بلااستفاده می­کند.

این سیستم عامل، سرویس­های شبکه­ای خاصی را به دستگاه روتر و سوئیچ ارائه می­دهد و عمليات روتينگ و سوئيچينگ را امکان­پذیر می­کند. همچنین این سیستم عامل، امکان دستيابی ايمن و مطمئن به منابع  شبكه و قابليت توسعه و تغيير در پيكربندی شبكه را برای سخت­افزار مورد نظر ممکن می­سازد.

 

کار روتر در شبکه

هنگام که از روتر استفاده می­شود، روتر برای هر یک از دستگاه­های داخل شبکه، یک آی پی منحصر بفرد در نظر می­گیرد. در حقیقت این آی پی­ها جایگزینی برای آدرس دستگاه­ها به حساب می­آیند؛ به این ترتیب در صورتی که داده­هایی فرستاده یا دریافت شوند، با استفاده از آی پی­ها به مقصد مشخص شده خود فرستاده می­شوند و به آدرس اشتباه دیگری منتقل یا در شبکه گم نمی­شوند.

شبکه­های محلی برای داشتن هویت و دریافت یا ارسال اطلاعات، نیاز به آی پی دارند. به دلیل اهمیتی که آی پی دارد، روترها موظفند از این که همه دستگاه­ها دارای آی پی­های منحصر به فرد هستند، اطمینان حاصل کند؛ چون در غیر این صورت اتصال ناقص محسوب می­شود و داده­ها به شکل صحیح منتقل نمی­شوند.

شاید تصور کنید سرعت انتقال داده­ها با وجود چنین فرآیندهایی بسیار کم است. در این جا باید بگوییم حجم انتقال داده حتی در بزرگ­ترین حالت خود نیز در کمترین زمان ممکن انجام می­شود. با وجود این که هر فرآیند برای هر بسته داده به صورت مجزا و جداگانه انجام می­شود، مدت زمان انتقال در کمتر از چند میلی ثانیه صورت می­پذیرد.

 

مطالعه مقاله تنظیمات روتر چگونه است پیشنهاد می شود.

 

 

کار روتر میکروتیک چیست

همانند همه روترها، روتر میکروتیک نیز کار انتقال داده را به خوبی انجام می­دهد. این روتر مسیریابی بسیار پرسرعت است و عملکردی اتوماتیک برای راه­اندازی دارد. این روتر توانایی اجرایی کردن سد حفاظتی برای حفظ امنیت شبکه را دارد. از طریق این روتر می­توان میزان پهنای باند را کنترل و تنظیم کرد. سرویس­هایی مانند Hotspot، VPN Server، DHCP Server نیز در این روتر قابلیت اجرا دارند و از طریق فایروال، می­توان ترافیک دیتای خروجی و ورودی را کنترل کرد.

در سازمان­ها و شرکت­ها که نیاز به تقسیم شبکه است، از روتر میکروتیک می­توان بهره برد. این روتر قابلیت فوق­العاده­ای در مسیریابی و مرتبط سازی شبکه­های مختلف با یکدیگر دارد. به طور خلاصه، این روتر علاوه بر فراهم کردن امنیت شبکه و ارتباطات شعبه­ها، مسیریابی را با نهایت دقت و سرعت انجام می­دهد و داده­ها را منتقل می­کند.

کار روتر میکروتیک چیست

 

 

کار روتر مودم چیست؟

روتر مودم­ها به دستگاه­های ADSL نیز شهرت دارند. این دستگاه دارای چندین پورت برای اتصال انواع دستگاه­ها از قبیل کامپیوترها و سیستم­ها دارد. علاوه بر این پورت، پورتی به نام Rj11 نیز دارد که از طریق یک کابل، به پریز تلفن متصل می­گردد. این دستگاه­ها دارای روترهایی هستند که داخلشان تعبیه شده­اند و توانایی برقراری اتصال شبکه اینترنت با شبکه­ها دیگر را میسر می­سازند.

از آن جایی ک روترها به شکلی دقیق عمل مسیریابی را انجام می­دهند، برای اتصال ایمن به شبکه اینترنت، وجود آن­ها کاملاً الزامی است؛ بنابراین در صورتی که قصد اتصال به اینترنت را دارید، باید حتماً علاوه بر مودم، روتر را نیز تهیه کنید. برای کاهش هزینه­ها، روتر مودم­ها وارد بازار شدند؛به این ترتیب بدون اینکه روتر و مودم را جداگانه خریداری کنید، می­توانید به صورت یکجا یک مودم دارای روتر بخرید.

 

 

کار روتر برد چیست؟

کاربرد اصلی روتر برد، کنترل و مدیریت داده­های یک سازمان یا شرکت توسط مدیران است. این دستگاه­ها به اسانی قابل نصب هستند و امکانات بسیار زیاد و متنوعی را در اختیار مدیران قرار می­دهند. به دلیل قابلیت­های منحصر بفرد روتر بردها، این دستگاه­ها برای نصب در شرکت­ها و سازمان­ها بسیار مناسب هستند.

از جمله قابلیت­های این دستگاه­ها می­توان به کنترل حرفه­ای و دقیق شبکه توسط کاربر، اشتراک­گذاری و کنترل پهنای باند شبکه، بالانس بار ترافیکی و اشتراک­گذاری پهنای باند، کنترل سطح دسترسی افراد به اینترنت با استفاده از فایروال، ارتباط شعب سازمان با استفاده از مکانیزم‌های ارتباطی وایرلس و شبکه مجازی خصوصی و MPLS، دسترسی از راه دور به زیرساخت ارتباطی سازمان با استفاده از تکنیک‌های NAT و شبکه مجازی خصوصی، راه‌اندازی سرویس‌های هات اسپات، پروکسی و Radius و پل‌زنی با هدف اتصال چند شبکه به یکدیگر اشاره کرد.

 

 

کار روتر سیسکو چیست؟

برای استفاده از روترها باید آن­ها را پیش از استفاده تنظیم کرد تا قابلیت اجرایی کردن قابلیت­هایشان را داشته باشند. روتر سیسکو یکی از منعطف­ترین روترها است که ماژول­های گوناگونی را می­توان روی آن سوار کرد و قابلیت­های آن را افزایش داد. این روتر نیز همانند سایر روترها عملیات مسیریابی را به خوبی انجام می­دهد و از امنیت فوق­العاده­ای برخوردار است.

 

برای آگاهی از قیمت و خرید روتر سیسکو کلیک نمایید.

 

کار روتر سیسکو چیست

 

کار روتر بی سیم چیست؟

روترهای بی­سیم یا روترهای وایرلس، از جمله روترهایی هستند که دستگاه­های اطراف آن می­توانند بدون استفاده از کابل و پورت برای اتصال به آن، با استفاده از قابلیت بی­سیم بودن این دستگاه به آن و شبکه متصل شوند.جالب است بدانید که یکی از مشهورترین نوع این روترها، روتر مودم­های وایرلس هستند. در حقیقت استفاده از این دستگاه به این صورت است که با سیگنال­هایی که از این دستگاه ساطع می­شود، دستگاه­های متصل به آن می­توانند به شبکه نیز دسترسی داشته باشند.

 

انواع مسیریابی با روتر

به طور کلی، پروتکل­های روتینگ به سه مورد محدود می­شوند. این سه مورد شامل  Distance Vector، Link state و hybrid می­شود. نوع اول روتینگ، وابسته به بردار و مسافت است؛ یعنی داده­ها با روترهای نزدیک به اشتراک گذاشته می­شود و به این شکل گسترش می­یابد. در نوع دوم یعنی Link State از ۳ عامل اصلی برای انتخاب بهترین مسیر برای انتقال اطلاعات، یعنی سرعت لینک، فاصله و ترافیک شبکه استفاده می­کند. مورد آخر یعنی Hybrid نیز ترکیبی از دو روش بالا برای روتینگ است که روتر استفاده می­کند.

 

سخن پایانی

با توجه به پیشرفت فناوری و تکنولوژی به صورت روزانه، می­توان نیاز روترها را در شرکت­ها، سازمان­ها و حتی مراکز آموزشی و خانه­ها احساس کرد. عدم وجود روتر مساوی با عدم اتصال به اینترنت است؛ بنابراین اگر قصد خرید انواع روترها را دارید، می­توانید در نیتا مارکت علاوه بر برخورداری از مشاوره رایگان، محصول مورد نظرتان را نیز خریداری کنید.

در ضمن می توانید با مطالعه دیگر مقالات در این حوزه مانند تفاوت سوییچ و روتر دانسته های خود را تقویت نمایید.

 

 

سوالات متداول

  • روتر چیست؟

روترها در حقیقت مسیریاب­ هایی هستند که با استفاده از آی پی دستگاه­ های مختلف، اطلاعات را انتقال می­دهند.

  • انواع روترها کدامند؟

روترها به دو شکل نرم ­افزاری و سخت ­افزاری در بازار وجود دارند.

  • وظیفه روتر چیست؟

مسیریاب­ ها یا همان روترها، وظیفه دارند که داده­ها را با استفاده از آی پی ­های مشخص شده، به دست گیرنده برسانند و از گم شدن آن در شبکه جلوگیری کنند. البته روترها قابلیت­ های دیگری نیز دارند.

  • آیا روترها برای کنترل پهنای باند نیز کاربرد دارند؟

قابلیت برخی از روترها به صورتی است که می­تواند پهنای باند و محدوده دسترسی آن توسط مدیران کنترل و تنظیم گردد.

 

 

5/5 - (2 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *