همه ما میدانیم که سرورها، همان کامپیوترهای قوی همیشه روشنی هستند که کاربران در زمانهای مختلف در حال ارسال اطلاعات به آن و دریافت پاسخ از سرور هستند. حال برای آنکه این کامپیوترهای همیشه فعال، بتوانند کارایی لازم را داشته باشند و به اصطلاح همیشه روشن بمانند، به یک پاور سرور برای تأمین و تنظیم انرژی نیاز دارند. پاور سرور HP در واقع دستگاهی است که تبدیل ولتاژ و جریان ورودی به ولتاژ و جریان خروجی مورد نیاز قطعات سرور را انجام میدهد.
برای آنکه در هنگام خرید یک منبع تغذیه سرور بتوانیم بهترین انتخاب را داشته باشیم و با توجه به نیاز سرور پاور اچ پی مناسب را انتخاب کنیم، نیاز به دانش کافی در این حوزه احساس میشود. در این مقاله تلاش میکنیم شما کاربران عزیز را با پاور سرور اچ پی و انواع مناسب آن برای سرورهای HPE آشنا کنیم.
پاور یا منبع تغذیه سرور چیست؟ (HPE Power Supply Server)
در ابتدا اولین سوالی که پیش میآید این است که اصلا پاور یا منبع تغذیه سرور به چه معناست؟ power یا همان منبع تغذیه سرور، دستگاهی است که مهمترین وظیفه آن تأمین برق مورد نیاز اجزای سرور است. این قطعه، نیرو را از منبع انرژی گرفته و به فرمت و ولتاژ صحیح تغییر میدهد.
پاور سرور یا Power Supply Server به دلیل آنکه مستقیم با جریان برق در ارتباط است و ممکن است با نوساناتی روبرو شود و همچنین به دلیل قرار گرفتن در معرض داغ شدن شدید؛ نسبت به دیگر قطعات سرور بیشتر دچار خرابی میشود.
در نسلهای جدید سرور اچ پی، برای پوشش این نقص شاهد پیدایش تکنولوژیهایی مانند Hot-Plug و یا وجود دو پاور در سرورها هستیم.
کمپانی اچ پی برای آنکه بتواند بهترین کارایی و استقامت را برای Power Server داشته باشد، در سرورهای نسل دهم از پاور سری Titanium رونمایی کرده است. این نسل از HPE Power Supply Server کارایی بالایی تا مقدار 96 درصد را ارائه میدهند.
تفاوت بین پاور سرور و پاور کامپیوتر
سوال بعدی که ممکن است ذهن کاربران را هنگام خرید پاور سرور اچ پی درگیر کند، تفاوت بین پاور سرور و پاور کامپیوتر است. کاملا روشن است که منبع تغذیه سرور به دلیل همیشه فعال بودن آن باید از استقامت بالایی برخوردار بوده و بتواند با گرمای ناشی از تبدیل انرژی در مدت زمان طولانی سازگار باشد و همچنین به طور یکپارچه انرژی را در اختیار قطعات سخت افزاری سرور قرار دهد. واضح است که پاور کامپیوترهای معمولی از این حد مقاومت برخوردار نیستند.
تفاوت عمده دیگر پاور سرور اچ پی و پاور معمولی در ویژگی Hot-Plug است. قابلیت Hot Plug، به کاربران این امکان را میدهد تا در صورت خرابی قطعه و زمانی که سیستم در حال کار کردن است، نسبت به تعویض آن اقدام نمایند. در حالی که در کامپیوترهای معمولی این ویژگی وجود ندارد.
ولتاژ پاور سرور اچ پی
Power سرور یا منبع تغذیه همانطور که گفتیم وظیفه تأمین و تنظیم برق ورودی قطعات سرور مانند مادربورد و… را برعهده دارد. پاور سرور اچ پی، ولتاژ و آمپر ثابت ورودی را به ولتاژ و آمپرهای خروجی مورد نیاز قطعات سرور تبدیل میکند. در واقع یک پاور سرور ولتاژ ورودی معادل 220 ولت یا همان ورودی AC را به ولتاژهای پایین تر DC تغییر میدهد.
ولتاژهای رایج یک پاور سرور معمولا 3.3، 5 و 12 ولت است. و هر کدام از این ولتاژها برای قطعات مختلف به کار میروند. مثلاً ولتاژ 3.3 و 5 ولت، عموماً مناسب مدارهای دیجیتال، مادربوردها، مدارها و سایر وسایل جانبی بوده در حالی که ولتاژ 12 ولت برای خنک کنندهها یا همان فنها و درایو دیسکها کاربردی است.
کابل پاور سرور اچ پی
کابل پاور سرور اچ پی تأثیر زیادی در عملکرد سرور اچ پی دارد. هر منبع تغذیه نیاز به یک کابل مجزا برای انتقال جریان الکتریکی دارد. کیفیت و توان انتقال از ویژگیهای مهم یک کابل پاور مناسب است، که علاوه بر جلوگیری از داغ شدن بیش از حد کابل، تحمل عبور جریانهای بالا را نیز دارد.
حواستان باشد که انتخاب کابل پاور سرور ، نامناسب و غیر استاندارد آسیبهای جبران ناپذیری را ممکن است برای سرور شما به همراه داشته باشد. کابلهای پاور سرور اچ پی، با کابلهای پاور کامپیوترها تفاوت عمدهای دارند و نباید آنها را به جای هم به کار برد. کابل پاور سرور اچ پی شاید از نظر نوع اتصال مشابه کابلهای معمولی یعنی C13 باشد، اما فرق اصلی آن در میزان انرژی مصرفی است.
میانگین انرژی مصرفی یک سرور حداقل 5 برابر سیستمهای معمولی یعنی 1500 وات است (سرورها با مصرف بالاتر نیز وجود دارند). حال تصور کنید یک کابل پاور سیستم معمولی را برای سرور استفاده کنیم قطعاً شاهد ذوب شدن کابل و آتش سوزی خواهیم بود.
کابلهای پاور سرور اچ پی عموماً کابلهای 16 آمپر با قطر 1.5×3 میلیمیتر (سه رشته کابل با قطر سیمهای داخلی 1.5mm) هستند. این کابلها از آلیاژ مس ساخته شدهاند و هرچه میزان مس بیشتری در آلیاژ این کابلها به کار رفته باشد، جریان بیشتری را عبور میدهند و در واقع رسانایی بیشتری دارند.
پاور سرور HP
پاور سرور HP یکی از مهمترین قطعات سرور است که علاوه بر تأمین برق مصرفی مورد نیاز قطعات سرور، وظیفه مهم بهینه کردن انرژی را نیز برعهده دارد. HPE Server Power ، مانند انواع سرورهای اچ پی براساس ولتاژ و نیز سازگاری با نسل مختلف سرور HP، در طبقه بندیهای مختلفی ارائه شدهاند.
Power سرور اچ پی، دارای بازدهی بالایی است، به طوری که این ویژگی، پاور برند اچ پی را از سایر برندها تولید کننده پاور متمایز میکند. کمپانی اچ پی برای آنکه بتواند از هدر رفت انرژی جلوگیری کند، پاورهایی با راندمان 92، 94 و 96 درصد را برای سرورها عرضه کرده است. با استفاده از این Server Power در نهایت هزینههای دیتاسنتر کاهش چشمگیری خواهند داشت.
پاور سرور HP را ممکن است با انواع مختلف Common Slot، Flex Slot، Titanium، Platinum، Gold و سیلور در بازار دیده باشید. برای آنکه بدانید هر کدام از این منبعهای تغذیه تولید شده توسط HP چه ویژگیهایی دارند، در ادامه با همراه باشید.
انواع پاور نسلهای مختلف سرورهای اچ پی
پاورهای سرور تولید شده توسط کمپانی اچ پی را به طور کلی میتوانیم در دو گروه پاور سرور اسلات انعطاف پذیر، HPE Flex Slot، و پاور سرور اسلات مشترک، HPE Common Slot دسته بندی کنیم. در نسلهای مختلف سرور HP از پاورهای متفاوت براساس ویژگی آنها استفاده میشود. در ادامه بیشتر با این دو نوع منبع تغذیه سرور اچ پی آشنا خواهید شد.
پاور سرور HPE Common Slot
پاور سرور HPE Common Slot به دلیل آنکه با ویژگی Hot Plug طراحی شده است، امکان تعویض منبع تغذیه را در هنگام روشن بودن سرور، فراهم میکند. همچنین امکان نصب سریع و بدون ابزار با قابلیت Hot Swap در این منبع تغذیه سرور تعبیه شده است. پاور سرور اچ پی Common Slot، گزینههای ورودی و خروجی متعددی را با راندمان بالا ارائه میدهد تا کاربران بتوانند در هنگام پیکربندی سرور با توجه به نیاز خود پاور مناسب را انتخاب کنند. این ویژگی باعث کاهش اتلاف انرژی و ظرفیتهای به دام افتاده در سیستم میشود.
پاورهای سرور اچ پی (CS) Common Slot، معمولاً با طیف گستردهای از سرورهای سری پرولیانت HP ، مانند سرورهای نسل G9، سری DL500 ، ML110 و ML30 سازگار هستند.
پاور سرور HPE Flex Slot
پاور سرور HPE Flex Slot یک منبع تغذیه انعطاف پذیر (Flexible Slot) با طراحی الکتریکی و فیزیکی مشترک است که قابلیت Hot-Plug را داراست و امکان نصب بدون ابزار را نیز فراهم میکند. منبع تغذیه Flex Slot HPE ، دارای گواهینامه عملکرد با راندمان بالا بوده و چندین خروجی برق را ارائه میدهد تا کاربران این امکان را داشته باشند یک Power با اندازه مناسب برای پیکربندی های مختلف سرور انتخاب کنند.
در حقیقت این منبع تغذیه در طیف وسیعی از توان ورودی و خروجی تولید شده است تا کاربر استفاده کننده از سرورهای HP با توجه به نیاز خود نسبت به انتخاب و پرداخت هزینه اقدام کند.
وجود ویژگی انعطاف پذیری به کاهش اتلاف انرژی، کاهش هزینههای کلی برق و جلوگیری از ظرفیت به دام افتاده انرژی در مرکز داده کمک میکند. شرکت اچ پی اعلام کرده است که در پاورهای فلکس اسلات موفق به دریافت گواهینامه سطح پلاتنیوم با کارایی 94 درصد و گواهینامه سطح تیتانیوم با راندمان 96 درصد شده است.
این گروه از پاورهای کمپانی HP، دارای ویژگی و امکاناتی از قبیل موارد زیر هستند:
بازده برق پاور سرور HP دارای گواهی تیتانیوم:
گواهینامه بهره وری انرژی تیتانیوم 96 درصد از برنامه آزمون 80 Plus ( این گواهینامه یکی از بالاترین گواهینامههای بهره وری انرژی موجود در صنعت IT است)
کاهش هزینههای عملیاتی مرکز داده مربوط به پاور به وسیله کاهش انرژی مورد نیاز سرور و هدر رفت انرژی!
طراحی اسلات فلکس:
وجود طراحی Tool-less hot plug که همان ویژگی نصب بدون ابزار و در حال استفاده سیستم است، موجب بهبود قابلیت سرویس پذیری شده و امکان دسترسی سریع و آسان به منبع تغذیه سیستم را فراهم میکند.
وجود فرم فکتورهای مشترک در تمام سرورهای پرولیانت Gen9 و Gen10 به چندین سیستم عامل سرور امکان تقسیم قطعات یدکی برق را میدهد و در نتیجه کاهش هزینه و فضای موردنیاز قطعات یدکی حاصل میشود.
وجود چندین خروجی برق در پاور سرور HP:
وجود چندین خروجی برق به کاربران این امکان را میدهد که با توجه به نیاز خود از هر تعداد از خروجی هایی که موردنیاز است، استفاده نمایند و به این صورت از ظرفیتهای به دام افتاده در مراکز داده خود که ناشی از اشتراک بیش از حد برق است، جلوگیری به عمل آید.
پشتیبانی از ولتاژهای ورودی AC خط پایین و high-line انعطاف پذیری بیشتری برای کار در محیطهای کاری متعدد IT (فقط 500 وات و 800 وات پلاتنیوم) فراهم میکند. ولتاژهای ورودی 48VDC ، 277VAC و 380VDC نیز موجود است.
پاور سرور اچ پی و مدیریت برق
- پشتیبانی از حالتهای عملیاتی متعدد برای به حداکثر رساندن بازده انرژی هنگام پیکربندی سرورهایی با منبع تغذیه اضافی
- پشتیبانی یکپارچه از خدمات HPE’s Power Discovery که با PDU هوشمند برای نظارت و کنترل مصرف برق ارتباط برقرار میکند. ( فقط سرور Gen9 1400W Platinum Plus)
پاورهای سرور HP Flex Slot از گواهینامه 80plus برخوردار هستند. به موجب این گواهینامه، که یک پروتکل تست معروف به 80PLUS است و با همکاری مشترک Ecova Plug Load Solutions و مؤسسه Electric Power Research Institute (EPRI) به طور رسمی در سال 2004 راه اندازی شد، منابع تغذیه در سرورها دارای حداقل 80 درصد کارایی هستند. بنابراین پاورهای دارای گواهینامه 80PLUS از سایر منابع تغذیه کارآمدتر خواهند بود.
پاور سرور HPE Flex Slot با کدام سرورهای اچ پی سازگار است؟
پاور سرور HPE Flex Slot نسل 9 روی تمام سرورهای HPE ProLiant Gen9 نصب میشود، لیست این سرورها به صورت زیر است:
پاور سرور HPE Gen10 Flex Slot Low Halogen با تمام سرورهای سری پرولیانت اچ پی به شرح زیر سازگار است:
به علاوه پاورهای سرور اچ پی را میتوانیم براساس بازدهی و راندمان نیز در گروههای تیتانیوم، پلاتنیوم و گلد دسته بندی کنیم. به طور خلاصه میتوان عنوان کرد که در بین این دسته پاورهای سرور اچ پی مدل Titanium با 96 درصد کارایی بالاترین عملکرد را داشته و برای سرورهای نیازمند توان بالا پیشنهاد میشود. این Power سرور اچ پی دارای ویژگیهای hp power discovery services و hot plug است.
پاور سرور HP Platinum با بازدهی 94 درصدی به همراه برخورداری از فناوری Hot Plug در رده دوم بازدهی قرار میگیرد. پاور سرور اچ پی سری Gold نیز به دلیل داشتن بازدهی 92 درصدی میتواند در رتبه سوم این گروه جای داشته باشد. این منبع تغذیه نیز از فناوری تعویض در هنگام کار سرور بهره میبرد.
آخرین پاوری که میتوانیم به آن اشاره کنیم، منبع تغذیه سرور مدل سیلور است که بازدهی 89 درصدی را ارائه میدهد.
انتخاب پاور مناسب برای سرور اچ پی
دغدغه مهمی که اکثر کاربران در هنگام خرید پاور سرور اچ پی با آن درگیر هستند، این است که بهترین پاور برای سرور کدام است؟ برای انتخاب پاور مناسب برای سرور HP باید توجه خود را به چند نکته مهم جلب کنید که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم.
اولین نکته توجه به نیاز سرور است. حال نیاز سرور به چه معناست؟ همانطور که گفتیم قدرت خروجی پاورها براساس وات اعلام میشود و حداکثر توانی است که در حالت اوج کار سرور، پاور در اختیار سیستم قرار میدهد. به همین منظور برای آنکه پاور در حالت پیک فعالیت سرور، بتواند نیازش را برطرف کند، باید توان تقریبی کلی قطعات را قبل از خرید Power Server برآورد کنیم. برای این کار ابتدا توان تقریبی یا همان TDP هریک از قطعات فعلی را برآورده کرده و با در نظر گرفتن مجموع آنها و همچنین توان قطعاتی که ممکن است در آینده به سرور اضافه شود، برای خرید پاور مناسب سرور HP اقدام میکنیم.
مهمترین نکته در خرید پاور سرور HP
دومین نکتهای که باید در نظر داشته باشید، سوکت یا کانکتورهای سازگار با پاور سرور hpe است. قطعات سرور مانند مادربرد، کارت گرافیک و… به وسیله سوکت به پاور متصل شده و انرژی موردنیاز خود را برای فعالیت دریافت میکنند. برای اتصال مادربردها معمولاً از کانکتورهای دارای 24 پین استفاده میشود و اکثر کارتهای گرافیک برای اتصال به پاور به کانکتورهای برق 6 یا 8 پین نیاز دارند. با توجه به این توضیحات باید دقت کنید که سوکتهای مورد نیاز به تعداد کافی در پاور سرور اچ پی موجود باشند و همچنین پاور از کانکتورهای جدید پشتیبانی کند.
توجه به تعداد ورودی و خروجی برق، توان مورد نیاز سرور و سازگاری پاور با نسل سرور از ویژگیهای مهم برای انتخاب بهترین پاور سرور اچ پی است.
چرا دو منبع تغذیه در یک سرور وجود دارد؟
بیشتر سرورها از دو یا چند پاور به منظور پشتیبانی از افزونگی استفاده میکنند. با وجود نسل پاورهای جدید سرور اچ پی که دارای ویژگی هات پلاگ هستند، اگر یکی از پاورها مشکل داشت، میتوانید آن را در حالی که سیستم هنوز در حال کار کردن است، جایگزین کنید. همچنین میتوانید سرورهای جداگانهای را در مرکز داده خود راه اندازی کرده و هر منبع تغذیه را به یک مدار جداگانه متصل کنید.
خرید و قیمت پاور سرور HP
قیمت پاور سرور HP براساس نوع نسل سرور، مدل پاور، توان خروجی برق و بازدهی با یکدیگر فرق دارند. با توجه به تغییرات قیمت ارز در بازار ایران، نمیتوان یک قیمت ثابت را برای پاور سرور اچ پی اعلام کرد. با این حال بهترین قیمت پاور سرور HP، در سایت ارائه شده است تا شما کابران عزیز با اطمینان نسبت به خرید اقدام فرمایید. در صورت رضایت از محصولات، لطفاً دیدگاه و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.