اجزای روتر سیسکو، در کنار هم فعالیت میکنند تا بتوانند به هدف اصلی که برای آن طراحی شدهاند برسند. شاید میپرسید روتر چیست؟ باید بگوییم روتر، دستگاهی است که سبب میشود بستههای داده در شبکه به مقصد خود برسند. زمانی که به اینترنت متصل میشوید و میخواهید اطلاعاتی را به سایر دستگاهها ارسال کنید، روتر موظف است این کار را انجام دهد.
در این مقاله با قسمت های مختلف روتر آشنا خواهیم شد که از مزیت های آن راحتی و سهولت در خرید روتر سیسکو می باشد.
توصیه می شود برای آشنایی با کاربرد روتر و نحوه کار آن مقاله مربوطه را که برای شما عزیزان تهیه شده است را مطالعه نمایید.
روتر سیسکو از چه قطعاتی تشکیل شده است؟
اجزای روتر سیسکو، با هماهنگی که انجام میدهند، دادهها را مابین دستگاههای مبدأ و مقصد، ارسال یا دریافت میکنند. روتر این کار را، با اختصاص دادن یک آدرس آی پی (IP) به هر کدام از دستگاههای موجود در شبکه انجام میدهد. با آدرسدهی (IP)، روتر میداند که دادهها دقیقاً به همان مقصد مشخص خود خواهند رفت و در بین راه، تغییر مسیر نمیدهند. حال میخواهیم به بررسی تک تک اجزای تشکیل دهنده روتر بپردازیم. در ادامه همراه ما باشید تا اطلاعات تکمیلی در مورد روتر را در اختیار شما قرار دهیم.
اجزای اصلی روتر سیسکو
بهطور کلی اجزای تشکیلدهنده روتر را میتوان به دو دسته اجزای داخلی و اجزای خارجی تقسیمبندی کرد. اجزای داخلی شامل RAM، CPU، مدار و تراشههایی هستند که روی برد روتر به صورت ثابت قرار دارند. از اجزای خارجی میتوان به پورتهایی که به روتر وصل است، پورت مخصوص برای برقراری ارتباط با برق، رابطهای ویژه شبکه LAN، کارتهایی مخصوص WLAN و جعبه اصلی روتر که قطعات داخل آن قرار گرفته است اشاره کرد.
رابط ها
رابطها، کلید استفاده از روتر هستند و سبب میشوند روتر به سایر اجزای شبکه متصل شود. رابطها در دو مدل متصل به برد اصلی روتر یا به صورت جدا از روتر وجود دارند که دارای دو شکل پورت سریال و اترنت هستند و برای اتصال روتر به LAN به کار میروند. از مهمترین انواع روتر میتوان به E0، E1،S0 ، S1، BRI 0 و BRI 1 اشاره کرد.
پردازنده
روترهای سیسکو، مجهز به یک پردازنده اصلی هستند که تمامی کارهای مهم روتر بر عهده این قطعه است. پردازنده برای برقراری ارتباط با دیگر اجزای موجود در روتر، وقفه (IRQ) تولید میکند. معمولاً، پردازندههایی که در روترهای سیسکو به کار میرود از نوع Motorola RISCهستند.
سیستم عامل (IOS)
سیستم عامل، برای عملکرد دستگاه، بسیار مهم است و زمانی اجرا میشود که روتر، بوت شود. حجمی که روتر اشغال میکند متفاوت است و معمولاً بین 2 تا 5 مگابایت حجم دارد: اما در بعضی از سری روترها، این امکان وجود دارد که حجم بزرگتری هم داشته باشد. هم اکنون، نسخه IOS 12 روی روترها به کار میرود؛ ولی برای برطرف کردن اشکالات احتمالی در سیستم عامل و یا پشتیبانی از افزونههای جدید، گاهی نسخههای 12.1، 12.3 به بازار عرضه میشود.
در روتر سری 1600 به بالا، سیستم عامل روی فلش کارت PCMCIA عرضه میشود. سپس فلش کارت در شکاف پشت روتر قرار میگیرد و ایمیج سیستم عامل توسط دستگاه، اجرا میشود. روتر برای اینکه بتواند از ایمیج سیستم عامل بهره ببرد از حافظه استفاده میکند تا آن را از حالت فشردگی بیرون کند چون ایمیج IOS حالت فشردگی دارد.
ایمیجRXBOOT
ایمیجRXBOOT یا همان Bootloader برای انجام یکسری کارهای ساده مانند up و down کردن به کار میرود. اگر برای اجرا شدن سیستم عامل، فلش کارت در دسترس نباشد، ایمیجRXBOOT میتواند جایگزین فلش کارت شود.
RAM
روتر، برای اجرای سیستم عامل و فایل پیکربندی، از RAM یا همان حافظه با دسترسی تصادفی استفاده میکند. حجم RAM مورد استفاده در روتر، با توجه به سایز ایمیج و فایل IOS متفاوت است. اندازه RAM برای روترهای کوچک تا سری 1600، بین 12 تا 16 مگابایت متغیر است و برای روترهای با اندازه بزرگتر، RAM با حجم 32 تا 64 مگابایتی به کار میرود. محل ذخیره شدن جداول مسیریابی، در حافظه RAM است و اگر این جداول، بزرگ باشند به حافظه بزرگتری نیاز است.
NVRAM
در زمان نصب روتر، فایلهای مربوط به پیکربندی آن در حافظه NVRAM ذخیره میشوند. این اطلاعات با هر بار اجرای روتر یا خاموش شدن آن از بین نمیرود. این حافظه در برابر حافظه RAM، بسیار کوچک است و در سری 1600، تنها 8 کیلوبایت و در سری 2600، اندازه آن به 32 کیلوبایت میرسد. معمولاً، بعد از اینکه روتر اجرا شد، در ابتدا ایمیج IOS لود میشود و سپس فایل پیکربندی روتر از حافظه NVRAM فراخوانی میشود.
ROM
ROM، با عنوان یک حافظه فقط خواندنی شناخته میشود، به همین دلیل اطلاعات آن قابل ویرایش نیست. این حافظه، وظیفه لود اولیه روتر را بر عهده دارد. برنامههایی مانند Bootstrap و Mini-IOS برای انجام تستهای ابتدایی روشن شدن روتر، به کار میروند یا اینکه اگر IOS اصلی روتر، نتواند اجرا شود لود روتر، از طریق Mini-IOS انجام میشود.
فلش مموری
همان طور که در قسمت IOS توضیح دادیم، در روتر سری 1600 به بالا IOS به صورت فلش مموری، در شکاف پشتی دستگاه قرار میگیرد. این کارت، به صورت EEPROM یعنی حافظهای که قابل برنامهریزی و پاک شدن است، هست و اطلاعات آن توسط کنسول روتر، پاک میشود. آنچه که در داخل این حافظه ذخیره میشود، تنها همان ایمیج IOS است. حجم این حافظه مطابق با مدل روتر، متغیر است. به عنوان مثال اندازه آن در روترهای کوچک، 4 مگابایت است و در روترهای بزرگتر، حجم آن بیشتر میشود. به طور کلی فلش مموری، شامل ویژگیهای زیر است:
- نگهداری از سیستم عامل روتر
- ماندگاری اطلاعات مموری حتی با خاموش شدن روتر
- قابلیت مموری، برای ذخیرهسازی چند نسخه مختلف از IOS
Configuration Register
رجیستر 16 بیتی Configuration Register، برای روتر تصمیمگیری میکند که ایمیج IOS آن، از راه مموری یا سرور TFTP اجرا شود یا اینکه فقط شکل RXBoot لود شود.
اکنون که با اجزای روتر بیشتر آشنا شدید به راحتی میتوانید مقاله تنظیمات روتر و مراحل راه اندازی آن را مطالعه نمایید و به کار بگیرد.
سخن آخر
شرکت سیسکو، به عنوان یک تولیدکننده معتبر در زمینه تجهیزات شبکهای شناخته شده است. روترها نیز جزو کالاهای با کیفیت این شرکت به حساب میآیند که طرفداران زیادی را به سوی خود جلب کرده است. این محصول هم به صورت خانگی قابل استفاده است و هم در شرکتها مورد استفاده قرار میگیرد و با توجه به نوع مصرف، اجزای روتر سیسکو، قابل تغییر است.
در ضمن می توانید سوالات تخصصی خود را از کارشناسان نیتا شبکه بپرسید.